Składniki:
- 2 szklanki mąki
- dwa jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki śmietany/jogurtu/mleka (najlepszy mimo wszystko jest jogurt naturalny)
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- cukier w zależności od upodobań (od 2 łyżek to 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
- Miksujemy jajka z cukrem, aż powstanie jednolita, lekka masa
- Dodajemy olej oraz śmietanę, dalej ubijając
- Do przygotowanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ważne, żeby w tej chwii nie używać już miksera, lecz składniki wymieszać powoli łyżką.
- Ciasto nakładmy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Mam nadzieję, że i Was ten przepis nie zawiedzie, a Wasze muffinki posmakują wszystkim domownikom!