WARZYWNE CURRY Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 burak czerwony
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy curry (20g)
- sól, papryka ostra lub chili
- 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę.
2. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i chwilkę podsmażamy.
3. Oczyszczamy i kroimy pierś kurczaka w grubą kostkę.
4. Do warzyw dodajemy mięso i jeszcze chwilkę podsmażamy, uważając aby nie przypalić.
5. Zalewamy niewielką ilością wody, tak by tylko pokryła warzywa, solimy i gotujemy do miękkości.
6. Gdy warzywa są już prawie gotowe dodajemy przyprawę curry i jeszcze chwilkę gotujemy.
7. Na koniec wlewamy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy.
8. Jeżeli lubimy pikantne dania przyprawiamy ostrą papryką lub chili. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z KALAFIOREM
Składniki:
- ½ kalafiora
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- puszka mleka kokosowego
- puszka ananasa
- 3 duże pomidory obrane ze skóry
- sól, przyprawa curry
- kilka gałązek szczypiorku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę.
2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek, papryczkę, przyprawy i podzielony na różyczki kalafior.
3. Po chwili dolewamy pół szklanki wody i pokrojone pomidory.
4. Dusimy pod przykrycie 10 min.
5. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzyce lub soczewicę, pokrojonego w kostkę ananasa i syrop ananasowy oraz mleko kokosowe.
6. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem.
ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Składniki:
- 1 stołowa łyżka zielonego curry
- 2 piersi kurczaka
- 3 torebki ryżu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 malutkie cukinie
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni.
2. Kroimy cukinię na plasterki i smażymy na drugiej patelni aż do momentu, w którym stanie się miękka, następnie przekładamy ją do miski.
3. Wylewamy mleczko kokosowe na patelnie, dodajemy do niego pastę curry i gotujemy przez chwilę razem, aż do połączenia się składników.
4. Dokładamy wcześniej przyrządzoną cukinię i mięso, wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.
5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy nakładamy do miski i polewamy daniem z patelni.