KRUCHE CIASTO Z DYNIĄ
Składniki na kruche ciasto:
- 250g masła lub margaryny
- 250g mąki krupczatki
- żółtko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym.
2. Dodajemy żółtko oraz posiekane masło.
3. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30min do lodówki.
4. Następnie wylepiamy dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Składniki na nadzienie:
- 500g obranego miąższu z dyni
- budyń waniliowy
- 2 jajka
- żółtko
- 70g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 275ml śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni kroimy w kosteczkę i gotujemy ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączamy na sicie.
2. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzewamy, lecz nie gotujemy.
3. Jajka ubijamy z żółtkiem, budyniem i cukrem.
4. Wlewamy ciepłą śmietanę i dodajemy dynię.
5. Dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy ok. 40minut w temp. 180st. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
CIASTO Z CZERWONYMI BURAKAMI
Składniki:
- 375 g ugotowanych i obranych buraków
- 300 ml oleju rzepakowego
- 5 jajek średniej wielkości
- 275 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 375 g brązowego cukru
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- ok. 50 g chipsów czekoladowych lub posiekanej ulubionej czekolady
- starta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
1. Keksówkę o długości ok. 30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 °C z funkcją góra/dół z termoobiegiem: 150 °C.
2. Buraki kroimy w kostkę, umieszczamy razem z olejem w misce i miksujemy dokładnie blenderem.
3. Dodajemy kolejno jajka, dokładnie miksując mikserem.
4. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
6. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 75 minut. Po ok. 1 godzinie przykrywamy folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia.
7.Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po ok. 30 minutach wyjmujemy ostrożnie z formy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
MUFFINKI MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM LUKREM
Składniki:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na lukier:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
4. W drugiej, większej misce mieszamy mikserem na wolnych obrotach: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie delikatnie łączymy z mąką.
5. Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.
6. Mieszamy cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolewamy więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru i polewamy upieczone muffinki.
KORZENNE CIASTO Z CUKINIĄ
Składniki:
- 2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub innej mąki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki dżemu ananasowego
- szklanka brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- czubata łyżka kakao
- 3 łyżki mielonego lnu
- 6 łyżek wody
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Cukinii nie obieramy ale wyciągamy gniazda nasienne.
2. Dokładnie miksujemy olej, dżem i cukier.
3. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty aż spęcznieje. Dodajemy do poprzednich składników i dokładni miksujemy. Dodajemy cukinię.
4. W drugiej misce mieszamy mąkę, wiórki, cynamon, kakao, proszek i sodę.
5. Suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy tylko do połączenia składników.
6. Masę wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.