Dziś, razem z Julką, postanowiłyśmy zrobić lody truskawkowo-jogurtowe z bananami.
Składniki na lody to:
- 1 szklanka truskawek
- cukier do smaku lub miód
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. grecki)
- 1 dojrzały banan pokrojony w plastry
Przygotowanie:
- Truskawki zmiksowałyśmy razem z sokiem z cytryny na gładkie puree.
- Dosłodziłyśmy do smaku miodem.
- Następnie dodałyśmy jogurt i dokładnie wszystko wymieszałyśmy.
- Gotową mieszanką wypełniłyśmy foremki do lodów (mogą być też małe plastikowe kubeczki).
- Do każdej foremki włożyłyśmy po 2 plastry banana.
- Tak przygotowane lody należy zamrażać przez minimum 3 godziny, najlepiej zostawić na noc.
Smacznego!
Aby lody łatwo wychodziły z foremek, można przez kilka sekund trzymać je pod strumieniem letniej wody.