Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód:
- 200 g herbatników
- 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera do serników
- 1 budyń waniliowy (60 g)
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 30 g masła
- 200 g białej czekolady
- 80 - 100 g żurawiny (może być mrożona)
- Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
- Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st.
- Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dołożyć masło. Czekoladę pokroić na kawałki i wmieszać do masy serowej.
- Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć żurawinę.
- Piec sernik przez 45 - 50 min.
- Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
- Ostudzony sernik wstawić na 4 - 6 h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby stężał.