Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 1 kostka (200 g) masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru*
- 8 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 1 puszka (850 g) gotowej masy makowej
- 5 małych kwaśnych jabłek (ok. 750 g)
- 8 łyżek kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.
- Masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka. Dodać stopniowo masę makową.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do masy maślano-makowej. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.
- Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec przez ok. 1 h.
- Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą, lub lukrem.