SERNIK NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH
- Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na spodzie tortownicy biszkopty.
Masa serowa:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek)
- 400 g truskawek, najlepiej świeżych
Przygotowanie
1. Żelatynę zalać wrząca wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pozostawić do przestudzenia.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
3. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.
Ponadto:
- Kilka truskawek do dekoracji
- 2 galaretka truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (1 galaretka na 500 ml wody).
- Na stężałym serku poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretkę.
SERNIK Z MASCARPONE
Składniki:
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- około 80g biszkoptów
- 500g śmietanki kremówki 36%
- 5-7 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
- 500g serka mascarpone
- 500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
Wierzch:
- około 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Do ozdoby:
- truskawki
- bezy
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
2. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem wlać żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką.
4. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika . Sernik udekorować truskawkami i bezami.
SERNIK TĘCZOWY
Składniki;
- 150 g biszkoptów
- 1 kg twarogu z wiaderka
- Galaretka truskawkowa
- Galaretka cytrynowa
- Galaretka agrestowa
- 200 ml śmietany 30 %
- 12 truskawek
Przygotowanie:
1. Biszkopty wykładamy na spód tortownicy.
2. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku.
3. Twaróg dzielimy na 3 części.
4. Tężejącą galaretkę cytrynową miksujemy z 1/3 sera i wylewamy na biszkopty.
5. Układamy szybko truskawki i wkładamy na 10 min do lodówki.
6. Miksujemy kolejną część sera z galaretką agrestową. Wylewamy delikatnie na pierwszą warstwę i ponownie chłodzimy.
7. Miksujemy ostatnią część sera z galaretką truskawkowa. Wylewamy delikatnie na poprzednią warstwę i chłodzimy.
8. Dekorujemy bitą śmietaną.
9. Możemy użyć galaretek o dowolnym smaku.