SKŁADNIKI na 10 sztuk
Ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 3 jaja
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- 150 ml rumu
Syrop
- 300 ml wody
- 200 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od namoczenia rodzynek w rumie, przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Do wyrobionego ciasta dodajemy odsączone rodzynki z rumu. Rum odstawiamy, wykorzystamy go później do przygotowania syropu. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
- Foremki do babà powinny być dość wąskie i wysokie. Foremki dokładnie smarujemy masłem.
- Ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowanie syropu zaczynamy od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Syrop gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rum po namoczonych rodzynkach.
- Babeczki namaczamy w ciepłym syropie przez ok. 2 min. Babeczki powinny dość dobrze nasiąknąć syropem.
- Babà dekorujemy skórką z pomarańczy i cytryny.