Przepis na pyszne babeczki z dodatkiem rumu. Takie słodkości będą spisywały się jako przystawki na imprezę, czy na przyjęcie. Są proste w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyca!
SKŁADNIKI na 10 sztuk
Ciasto
- 220 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 3 jaja
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- 150 ml rumu
Syrop
- 300 ml wody
- 200 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od namoczenia rodzynek w rumie, przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy ciasto drożdżowe. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami. Dodajemy jajka i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Do wyrobionego ciasta dodajemy odsączone rodzynki z rumu. Rum odstawiamy, wykorzystamy go później do przygotowania syropu. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
- Foremki do babà powinny być dość wąskie i wysokie. Foremki dokładnie smarujemy masłem.
- Ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowanie syropu zaczynamy od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Syrop gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rum po namoczonych rodzynkach.
- Babeczki namaczamy w ciepłym syropie przez ok. 2 min. Babeczki powinny dość dobrze nasiąknąć syropem.
- Babà dekorujemy skórką z pomarańczy i cytryny.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Magda (La grande e la piccola cu
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41