FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ
Składniki:
- 700 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody.
2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Zasmażamy bułkę i dodajmy ugotowaną fasolkę. Chwilę wszystkie składniki ze sobą smażymy, co jakiś czas mieszając.
ZIELONA FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- 50 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag pomidorów
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 czerwona papryka
- 2 obrane cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego
- łyżeczka cukru, sól do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie wraz z solą i cukrem. Po 10 minutach przekładamy na cedzak i przepłukujemy zimną wodą.
2. Pomidory sparzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę, dzielimy na ćwiartki i usuwamy nasiona.
3. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
4. Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor i dodajemy mielone mięso. Podczas smażenia rozdzielamy mięso widelcem na mniejsze kawałki, solimy, przyprawiamy papryką, dodajemy wywar.
5.Do mięsa dodajemy warzywa, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości.
6. Gotową potrawę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
FASOLKA SZPARAGOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Składniki:
- 60 dag fasolki szparagowej
- 50 g migdałów
- 2 łyżki masła
- sól
Przygotowanie:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i po pewnym czasie usuwamy z nich skórkę. Jeżeli używamy migdałów blanszowanych ta czynność jest zbędna.
2. Usuwamy końcówki z fasolki i gotujemy ją w małej ilości osolonego wrzątku. Fasolka powinna być chrupka i sprężysta, nie może być rozgotowana. Odcedzamy.
3. Migdały siekamy dość grubo i podsmażamy je na rozgrzanej, suchej patelni, aż zaczną się rumienić i wydzielać piękny aromat.
4. Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
5. Fasolkę przekładamy do miski, a na wierzch przekładamy migdały z masłem. W razie konieczności przyprawiamy.
FASOLKA SZPARAGOWA Z ZIOŁAMI I JAJKAMI
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka koperku
- sól
- 2 łyżki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżej bazylii
- kurkuma
Przygotowanie:
1. Fasolkę gotujemy na parze lub w wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy.
3. Na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła: cząber, estragon, miętę i koperek. Solimy i wciskamy sok z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki, bazylię i kurkumę.
4. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
5. Dodajemy rozbełtane jajka i chwilę dusimy razem aby jajka się ścięły.