KobiecePorady.pl

Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Genialny dodatek do każdego obiadu

Wielu z nas z utęsknieniem czeka na pierwsze dni lata, a wraz z nim na początek sezonu na pyszne warzywo strączkowe, którym jest fasolka szparagowa. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Bardzo ważne jest, aby fasolkę gotować w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze, gdyż wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, a w dodatku jest bogata w potas i fosfor oraz fasolka zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Zielona fasolka zawiera spore ilości witaminy A i kwasu foliowego oraz żelaza. Na szczęście nie musimy się ograniczać i możemy gotować raz jedną, a raz drugą. Aby nam się nie znudziła tradycyjna fasolka z masłem i zrumienioną bułką, warto wypróbować inne sposoby jej przygotowania.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Przepisy na smaczne, warzywne ciasta, które zrobisz w prosty sposób

    Ciasta, placki i babeczki z dodatkiem warzyw są teraz bardzo modne, a do tego o wiele mniej kaloryczne i bardziej wartościowe od tych tradycyjnych z dużą ilością tłuszczu i cukru. Ponieważ warzywa zawierają naturalne cukry możemy zmniejszyć ilość zwykłego cukru bez szkody dla smaku, a wilgoć z warzyw zastępuje tłuszcz. Nie dość, że takie ciasto z burakami, cukinią, dynią czy marchewką dobrze smakuje, to jeszcze jakie robi wrażenie! Domownicy i goście często nie mogą uwierzyć, że ich deser na talerzu zawiera spory dodatek warzywa. Warto przekonać się do takiego wypieku, gdyż nawet nie wyczujemy smaku konkretnego warzywa, a takie wilgotne ciasto na pewno przyjemnie nas zaskoczy.

  • Ciasto baza na puszyste muffinki

    Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby muffinek. Najlepsze jest w nich to, że gdy ma się naprawdę dobry i sprawdzony przepis podstawowy, można szaleć ze smakami i dodatkami. Wystarczy dodać coś od siebie, aby stworzyć zupełnie unikalny smak. Ja długo szukałam idealnego przepisu na muffiny. Niejedna próba zakończyła się zakalcem. Po długich poszukiwaniach jednak mam przepis, który od dawna mnie nie zawiódł. Co więcej, z miłą chęcią się nim z Wami podzielę.

  • Marzenie mrówkojada - szybki makowiec bez mąki

    Pod tą śmieszną nazwą kryje się przepyszne ciasto makowe z jabłkami i kaszą manną, przypominające swoim wyglądem mrowisko:) To idealny zamiennik tradycyjnego drożdżowego makowca, którego zrobienie zabiera mnóstwo czasu i energii.

  • Lody truskawkowo-jogurtowe z bananami

    Z całego serca polecam lody domowe, gdyż są znacznie smaczniejsze niż te dostępne w sklepach. Ich największą zaletą jest to, że są pozbawione dodatków - konserwantów, barwników, słodzików i innych "ulepszaczy". Dodatkowo nie zawierają też jajek, dlatego mogą je jeść nawet młodsze dzieci.