Wielu z nas z utęsknieniem czeka na pierwsze dni lata, a wraz z nim na początek sezonu na pyszne warzywo strączkowe, którym jest fasolka szparagowa. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Bardzo ważne jest, aby fasolkę gotować w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze, gdyż wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, a w dodatku jest bogata w potas i fosfor oraz fasolka zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Zielona fasolka zawiera spore ilości witaminy A i kwasu foliowego oraz żelaza. Na szczęście nie musimy się ograniczać i możemy gotować raz jedną, a raz drugą. Aby nam się nie znudziła tradycyjna fasolka z masłem i zrumienioną bułką, warto wypróbować inne sposoby jej przygotowania.
markstout @ 123rf.com
FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ
Składniki:
- 700 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody.
2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Zasmażamy bułkę i dodajmy ugotowaną fasolkę. Chwilę wszystkie składniki ze sobą smażymy, co jakiś czas mieszając.
ZIELONA FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- 50 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag pomidorów
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 czerwona papryka
- 2 obrane cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego
- łyżeczka cukru, sól do smaku
Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie wraz z solą i cukrem. Po 10 minutach przekładamy na cedzak i przepłukujemy zimną wodą.
2. Pomidory sparzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę, dzielimy na ćwiartki i usuwamy nasiona.
3. Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
4. Cebulę oraz czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor i dodajemy mielone mięso. Podczas smażenia rozdzielamy mięso widelcem na mniejsze kawałki, solimy, przyprawiamy papryką, dodajemy wywar.
5.Do mięsa dodajemy warzywa, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości.
6. Gotową potrawę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
FASOLKA SZPARAGOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Składniki:
- 60 dag fasolki szparagowej
- 50 g migdałów
- 2 łyżki masła
- sól
Przygotowanie:
1. Migdały zalewamy wrzątkiem i po pewnym czasie usuwamy z nich skórkę. Jeżeli używamy migdałów blanszowanych ta czynność jest zbędna.
2. Usuwamy końcówki z fasolki i gotujemy ją w małej ilości osolonego wrzątku. Fasolka powinna być chrupka i sprężysta, nie może być rozgotowana. Odcedzamy.
3. Migdały siekamy dość grubo i podsmażamy je na rozgrzanej, suchej patelni, aż zaczną się rumienić i wydzielać piękny aromat.
4. Na koniec dodajemy masło i mieszamy.
5. Fasolkę przekładamy do miski, a na wierzch przekładamy migdały z masłem. W razie konieczności przyprawiamy.
FASOLKA SZPARAGOWA Z ZIOŁAMI I JAJKAMI
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka koperku
- sól
- 2 łyżki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżej bazylii
- kurkuma
Przygotowanie:
1. Fasolkę gotujemy na parze lub w wodzie.
2. Cebulę drobno siekamy.
3. Na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła: cząber, estragon, miętę i koperek. Solimy i wciskamy sok z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki, bazylię i kurkumę.
4. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
5. Dodajemy rozbełtane jajka i chwilę dusimy razem aby jajka się ścięły.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Przepis na falafel doskonały - zdrowe kotleciki ubóstwiane przez wegan
Falafel to przysmak doskonale znany wegetarianom i weganom. Są to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Niezwykle ważna rolę w falafelach odgrywają przyprawy, które to nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. To zmielone ziarna kolendry, kumin, czosnek, cebula, cytryna, pietruszka i papryka. Aby nasze falafle były idealne, należy poznać kilka podstawowych zasad ich przygotowywania, o których poniżej.
-
Pieczona frittata z warzywami i ricottą
Przepis na pieczoną frittatę z warzywami i ricottą
Kamila
Pieczona frittata z warzywami i ricottą 2016-10-13 14:07:58 2016-10-12 12:38:20