Do jego przygotowania potrzebne będzie:
- 200 g cukru pudru
- 1 sparzone białko jaja
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- czystą miseczkę
- gorącą wodę
- łyżeczkę i rózge.
Ważne jest, aby naczynie było czyste i suche.
- Jajko sparz gorącą wodą i oddziel od żółtka.
- Białko wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem(najlepiej robotem kuchennym),
- Dodaj sok z cytryny i wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
To będzie nasza podstawa, którą użyjemy do stworzenia dwóch konsystencji, które pozwolą nam udekorować pierniczki.
Pierwsza z nich to Konsystencja granic (obwódki ciastek)
- 1x szklanka wcześniej przygotowanego lukru
- 1/2 do 3/4 łyżeczek wody
- Wymieszać do połączenia składników
Druga to Konsystencja zalewowa
- 1x szklanka wcześniej przygotowanego lukru
- 1 i 1/2 do 1i 3/4 łyżeczek wody
- Wymieszać do połączenia składników
Tak przygotowane konsystencje możemy użyć do dekoracji. Pamiętajmy jednak, że po wykonaniu obwódki należy odczekać godzinę, lub jeśli chcemy zostawić tylko obwódki to na 12 godzin.
Natomiast po wypełnieniu ciastek konsystencją zalewową należy odstawić ciastka na 12 do 24 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych dekoracji.
Barwienie lukru
Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, to podziel odpowiednią dla siebie konsystencje na porcje (każda porcja musi być w osobnym naczyniu) i stopniowo dodawaj barwnik spożywczy w żelu, starannie wymieszaj, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Jeśli chcesz uzyskac więcej kolorów możesz eksperymentować mieszając ze sobą różne kolory barwników:
Kolor fioletowy – wymieszaj kolory: czerwony i niebieski
Kolor pomarańczowy – wymieszaj kolory czerwony i żółty
Kolor zielony – wymieszaj kolory niebieski i żółty