KobiecePorady.pl

Przydatne wskazówki, dzięki którym dowiesz się, Jak uniknąć zakalca

W sezonie wiosennym sięgamy po przepisy na pyszne wielkanocne baby, w zimie na keksy, a w lecie często korzystamy z tych samych receptur, a by przygotować ciasto z owocami. Ciasto ucierane, czyli inaczej piaskowe jest jednym z najszybszych i najłatwiejszych ciast , ale często przysparza nam kłopotów w postaci zakalca. Na szczęście jest i na to sposób! Poznajcie dziesięć złotych zasad przygotowywania ciasta ucieranego i zapomnijcie o takim słowie jak zakalec.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • 4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!

    Taki szybki obiad – czy to nie brzmi zachęcająco! Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.

  • O pierogach słów kilka

    Wszyscy uwielbiamy jeść. I nie jest to tylko domena Polaków. W każdym kraju spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi najlepiej toczą się przy suto zastawionych stołach. A na naszych, polskich stołach, od wielu lat niezmiennie króluje schabowy z kapustą, kotlet mielony, mizeria czy pierogi przygotowywane w różnych wariacjach. Do kawy zajadamy kawałek sernika, makowca, babki drożdżowej. Wszelkie książki kucharskie poświęcone kuchni polskiej mają po kilkaset stron i na dobrą sprawę, możnaby przez okrągły rok, codziennie, przygotowywać inną potrawę dla naszych współbiesiadników.

  • Torcik tiramisu z ricotty i czekolady

    SKŁADNIKI 300 g savoiardi 400 g ricotty 100 g czekolady gorzkiej 100 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany  200 ml kawy 2 żółtka kakao do dekoracji PRZYGOTOWANIE Przygotowaną kawę odstawiamy do wystygnięcia. Ricottę odsączamy na sitku.    Przygotowujemy krem: miksujemy 2 żółtka, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy stopniowo dodając ricottę. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Miksujemy śmietanę, po czym dodajemy ją do kremu z ricotty. Wszystko dobrze mieszamy. Przygotowujemy formę o średnicy 24 cm. Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i 1/3 kremu z ricotty, którą oprószamy czekoladą drobno pokrojoną lub potarkowaną. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, kremu i startej czekolady. Kończymy układając 3 warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu oprószamy kakao i czekoladą pokrojoną w grubsze kawałeczki. Przed podaniem tiramisu schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

  • 4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!

    Taki szybki obiad – czy to nie brzmi zachęcająco! Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.