WSZYSTKIE SKŁADNIKI DO WYPIEKÓW MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
Takie składniki jak masło, jajka, twaróg, mleko, śmietanę kwaśną, jogurt wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Jajka można dla ogrzania włożyć do miski z ciepłą wodą, będzie szybciej.
MASŁO LUB MARGARYNĘ ZAWSZE UCIERAMY Z CUKREM NA PUCH
Najlepiej i najszybciej za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą i lekką masę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SUCHE STARANNIE PRZESIEWAMY
Mąkę przesiewamy nie tylko po to, by usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim po to, by ją napuszyć, wtłoczyć w nią więcej powietrza. Ciasto będzie również lżejsze, a przy miksowaniu lub mieszaniu unikniemy grudek mąki. Jeśli w przepisie występują różne rodzaje mąk, przesiewamy wszystkie. Również mielone orzechy i cukier puder.
CIASTO MIESZAMY TYLKO W JEDNYM KIERUNKU
Mąka zawiera gluten, a on ma kształt włókienek. Mieszając w różnych kierunkach lub byle jak, rozrywamy włókienka glutenu i to może być przyczyną zakalca.
SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY TYLKO DO MOMENTU POŁĄCZENIA
Ciasto ucierane, w momencie dodawania do niego składników suchych najlepiej wymieszać tylko widelcem lub szpatułką, można krótko zmiksować. Ciasto za długo miksowane zbyt mocno się napuszy i dostanie się do niego dużo powietrza dzięki któremu ciasto wyrośnie wysokie , ale pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika niestety opadnie.
NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA BEZ POTRZEBY W CZASIE PIECZENIA
Pod sam koniec pieczenia, kiedy chcemy sprawdzić czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem, ale wcześniej, lepiej tego unikać.
CIASTO STANDARDOWO PIECZEMY W NAGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU OKOŁO 40 MINUT
CIASTO POWINNO BYĆ ODPOWIEDNIO GĘSTE
Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby nie spływało z łyżki. Musi się jej trzymać.
DODAWANIE MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Jeśli wolimy, gdy ciasto jest bardziej sypkie możemy część mąki pszennej zastąpić mąką ziemniaczaną w proporcji 2:1.
MLEKO CZY WODA?
Jeśli w przepisie mamy mleko takie ciasto pozostanie dłużej świeże, niż to ciasto, do którego dodajemy wodę.