Masło kakaowe – naturalny tłuszcz roślinny otrzymywany z ziaren kakaowych. Jest jadalny, o przyjemnym czekoladowym smaku i aromacie. Składa się m.in z polifenoli i witaminy E. Substancje te wpływają hamująco na procesy zapalne, wzmacniają odnowę biologiczną i regeneracje skóry. Ponad to zmniejszają ilość uszkodzeń naskórka, poprawiają elastyczność i zdrowszy wygląd. Szerokie zastosowanie masła kakaowego przy problemach skórnych, stanach zapalnych, oparzeniach słonecznych, na blizny i rozstępy np. u kobiet w ciąży sprawia, że jest to bardzo cenny składnik kosmetyczny. Masło stosuję się również w preparatach do masażu, gdzie dodatkowo aromat i konsystencja pomagają się zrelaksować.
Olej ze słodkich migdałów – tłoczony na zimno, pochodzi z nasion drzewa migdałowego. Charakteryzuje się bursztynową barwą i przyjemnym zapachem. Zawiera kwas oleinowy, linolowy, witaminy A, B1, B2, B6, D i E. Jako doskonały emolient wygładza i nawilża skórę. Zastosowanie: do wszystkich rodzajów skóry, zwłaszcza suchej i wrażliwej. Szczególnie polecany do masażu.
Olej macadamia – zimnotłoczony, nierafinowany, otrzymywany z orzechów drzewa macadamia rosnącego w Australii i Indonezji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 3,6,9, kwas palmito- oleinowy i lecytnę. Kwas palmito-oleinowy zawarty jest w naszej skórze stąd naturalnym staje się dostarczanie go poprzez kosmetyki. Właściwości oleju macadamia są bardzo znaczące w pielęgnacji cery dojrzałej, delikatnej i wrażliwej. Olej ma cenne właściwości regenerujące, chroniące komórki skóry przed działaniem wolnych rodników, zniszczeniem. Zwalcza cellulit, zmiękcza i wygładza naskórek, łagodzi podrażnienia po opalaniu i niewielkie uszkodzenia.
Olej rycynowy – zimnotloczony z nasion rącznika pospolitego. Składa się w większości z kwasu rycynolowego, oleinowego, linolowego, stearynowego i innych związków. Szczególnie polecany w leczeniu owrzodzeń skóry pochodzenia bakteryjnego i grzybicznego. Pomaga utrzymać dobry stan skóry głowy i włosów. Olej rycynowy można stosować na skórę wrażliwą, z problemami, w stanach zapalnych, trądziku i świądzie.
A teraz do dzieła:
- 750 g cukru trzcinowego;
- 100 g masła kakaowego;
- 50 g oleju ze słodkich migdałów;
- 50 g oleju macadamia;
- 50 g oleju z rącznika;
- 5 ml olejku ze słodkiej pomarańczy;
- 40 kropel aromatu kawowego;
- 40 kropel aromatu czekoladowego;
- 30 kropel witaminy E;
- cynamon (ja dodaję dużo).
Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po ostudzeniu łączymy z wszystkimi płynnymi składnikami, a następnie z cukrem i cynamonem. Wszystko staranie mieszamy i pakujemy do czystych pojemników. Używamy z radością w chłodne, jesienne dni masując ciało i kojąc zmysły. Jeszcze jedna uwaga: po użyciu możesz wzbudzać dzikie pożądanie, radosną zazdrość i chęć pożarcia. Oczywiście w skrajnych przypadkach wszystko jednocześnie, czego Paniom serdecznie życzę. Tolka,