Mniej znaczy więcej
Kolacja nie powinna być zbyt obfita. Na noc nie należy jeść dużych ilości jedzenia, ponieważ możemy odczuwać dyskomfort i mieć problemy z zaśnięciem. Ilość w przypadku kolacji odgrywa więc kluczową rolę.
Zielone to podstawa
Starajmy się podczas kolacji spożywać dużo warzyw. Może to być brokuł, brukselka, szpinak, sałata, kalafior czy nawet koktajl warzywny. Nie ograniczajmy się do społecznie przyjętych schematów, które akceptują na kolacje jedynie kanapki z żółtym serem.
Tłuszczom mówimy nie
Na kolację nie powinniśmy spożywać produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany. Mogą one zbyt obciążać nasz organizm i podawać uczucie ciężkości oraz wzdęcia. Wyeliminujmy więc z naszego kolacyjnego menu produkty smażone, frytki, ziemniaki czy czerwone mięso.
Lekko i przyjemnie
Jedząc kolację skupiajmy się na produktach lekkich, takich których zjedzenie nie spowoduje wystąpienia dokuczliwych dolegliwości trawiennych. Mogą to być koktajle warzywne, warzywa na parze, ryba czy nabiał.