Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 szklanka szampana
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Dekoracja:
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Ciasto:
- Makę przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia.
- Gotować na ogniu masło z cukrem pudrem i kakao. Wystudzić, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno wlać pomału szampana, nie przerywając miksowania. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
- Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Po upieczeniu wystudzić.
Masa:
- Do zimnej śmietanki dodać cukier puder i cukier z wanilią. Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej masy.
- Ciasto przekroić na pół. Na dolnej blacie rozsmarować połowę masy i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować resztką masy. Udekorować czekoladą.
- Przechowywać w lodówce.
http://www.ale-ciachoo.pl/2017/01/szampanska-wuzetka.html