Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 5 szt. tortilli
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- 6 listków sałaty
- 100 g serka philadelphia
- ogórek świeży
- sos sojowy
- sos teriyaki
Wykonanie:
1. Pierwsza i najważniejsza czynność to przygotowanie ryżu - trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zlać mleczną woda i czynność powtarzać do momentu aż woda nie będzie mleczna. Po wypłukaniu odstawić ryż na 15 min, aby odpoczął. Następnie, zalać ryż wodą (ok. 1-1,5 cm na powierzchnię ryżu), zakryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Później zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować ok. 15 min. Po tym czasie, odstawić garnek pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i odstawić do ostygnięcia.
2. Przygotować sos do ryżu: Ocet ryżowy połączyć z cukrem oraz solą tak, aby składniki się rozpuściły. Gotowy sos wymieszać z wystudzonym ryżem.
3. Przygotować składniki: awokado, ogórka i mango obrać ze skórki. Z ogórka wyciać nasiona. Składniki pokroić na cienkie paski. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawalki. Łososia wędzonego pokroić w paski.
4. Tortille podgrzewać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min.
5. Tortille położyć na macie do sushi i układać cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie. Ryż rozkładać równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Następnie skropić sosem i układać na środku dodatki jakie lubimy. Moje połączenia to:
- sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
- łosoś wędzony/awokado/serek philadelphia
- łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
- łosoś wędzony/ogórek/serek philadephia
- łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki
6. Tortille rzrolować ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Pokroić za pomocą ostrego noża. Podawać z sosem sojowym.