Składniki na spód:
- masło 150 g
- mąka 300 g
- jajko 1 szt.
- żółtko 1 szt.
- śmietana kwaśna 1 łyżka
- ser cheddar 50 g
- sól szczypta
Składniki na nadzienie:
- śmietana 400 ml
- jajko 1 sztuka
- pieprz ok. 2 łyżeczki
- natka pietruszki 2 łyżki
- cebula duża 1 szt
- sól do smaku
- Wszystkie składniki należy szybko zagnieść ( im krócej zagniatamy tym lepiej, ponieważ ciepłe dłonie źle wpływają na konsytencję ciasta)
- Ciasto powinno być rozwałkowane na ok. 0,5 cm grubości. Wykładamy na wysmarowany lub wyłożony papierem do pieczenia spód tak, żeby wyłożyć też boki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy tartę przez ok. 20 min.
- Do śmietany dodajemy jajko, sól, pieprz i połowę pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na 3-5 min borowiki. (nie mogą długo się smażyć bo za bardzo zmiękną)
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy masę śmietanową. Gotowe nadzienie wkładamy do upieczonego spodu, posypujemy pietruszką i całość należy piec w piekarniki 35 min w 170 stopniach.