Niezwykle aromatyczna tarta. Jeżeli po świętach mało wam grzybów to bardzo polecam ten wariant. Chrupki krakersowy spód, kremowe nadzienie i zapach grzybów. Borowiki mogą być mrożone (ja wybrałam tę opcję) lub suszone (wtedy grzybów dodajemy ok. połowę mniej, wcześniej należy je namoczyć).
Tarta borowikowa
Składniki na spód:
- masło 150 g
- mąka 300 g
- jajko 1 szt.
- żółtko 1 szt.
- śmietana kwaśna 1 łyżka
- ser cheddar 50 g
- sól szczypta
Składniki na nadzienie:
- śmietana 400 ml
- jajko 1 sztuka
- pieprz ok. 2 łyżeczki
- natka pietruszki 2 łyżki
- cebula duża 1 szt
- sól do smaku
- Wszystkie składniki należy szybko zagnieść ( im krócej zagniatamy tym lepiej, ponieważ ciepłe dłonie źle wpływają na konsytencję ciasta)
- Ciasto powinno być rozwałkowane na ok. 0,5 cm grubości. Wykładamy na wysmarowany lub wyłożony papierem do pieczenia spód tak, żeby wyłożyć też boki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy tartę przez ok. 20 min.
- Do śmietany dodajemy jajko, sól, pieprz i połowę pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na 3-5 min borowiki. (nie mogą długo się smażyć bo za bardzo zmiękną)
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy masę śmietanową. Gotowe nadzienie wkładamy do upieczonego spodu, posypujemy pietruszką i całość należy piec w piekarniki 35 min w 170 stopniach.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na szparagi w tempurze
Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę.
dorotawkuchni.pl
Przepis na szparagi w tempurze 2017-03-14 07:33:22 2017-03-13 16:08:57