SKŁADNIKI
- 300 g miąższu ananasa
- 225 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 8 g proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE
- Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, startą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.