Przepis na ciasto pomarańczowo-ananasowe.
SKŁADNIKI
- 300 g miąższu ananasa
- 225 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 8 g proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE
- Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jaja, startą skórkę z 2 pomarańczy i rozpuszczone masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Na koniec do ciasta dodajemy miąższ ananasa pokrojony w kostkę. Ciasto dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
- Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Magda (La grande e la piccola cu
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41