Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 por
- 1,5-2 l bulionu
- ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona)
- 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki)
- garść drobnego makaronu
- oliwa
- sos sojowy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora drobno posiekać, a fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Smażyć około 5 min., aż warzywa zrobią się szkliste. Następnie zalać je gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Kolejno wrzucić fasolkę szparagową i gotować aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodać pesto oraz drobny makaron i gotować, aż makaron zmięknie. Doprawić pieprzem, solą i sosem sojowym.
http://www.kuchniamagdaleny.pl/2016/10/zupa-pesto-z-fasolka-szparagowa.html