Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- pieprz i sól (ewentualnie bazylia, tymianek)
Sposób przygotowania:
- Małże bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą (zwracając uwagę, by nie były otwarte - to może świadczyć że małża jest popsuta, jednak gdy się lekko otworzy w trakcie mycia, można lekko stuknąć w muszelkę, jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa, czyli dobra).
- Cebulę i seler naciowy pokroić w półksiężyce.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę, podsmażyć (ok.2 minut).
- Wlać wino, zagotować, wrzucić cebulę wraz z selerem i doprawić.
- Dodać małże, przykryć i dusić pod przykryciem ok. 6-8 minut, aż zaczną się otwierać (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy).
- W trakcie gotowania kilka razy dobrze jest potrząsnąć rondlem lub delikatnie zamieszać, aby małże równomiernie się dusiły.
- Podajemy natychmiast po przyrządzeniu razem z bagietką lub frytkami.