SKŁADNIKI
- 250 g ciecierzycy ugotowanej
- 250 g soczewicy ugotowanej
- 2 słodkie ziemniaki
- 5 marchewek
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 500 ml wywaru warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm.
- Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki.
- Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulę do miękkości. Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorową oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.
- Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewicę i ciecierzycę. Zupę podgotowujemy ok. 5 minut.
- Przed podaniem zupę dekorujemy natką pietruszki.