1. Jajecznica w stylu amerykańskim
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4-5 jajek
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula
- 6 plasterków boczku
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Pomidora obieramy ze skórki , kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż z pomiorów odparuje cała woda. Następnie wbijamy jajka i całość solimy. Jajecznicę podajemy z podsmażonym na chrupko boczkiem.
2. Jajecznica w stylu francuskim
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4-5 jajek
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- szczypiorek
- żurawina
- sól
- masło
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła. Po roztopieniu dorzucamy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i żurawinę. Chwilę smażymy, dodajemy jajka i doprawiamy solą. Tuż przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
3. Jajecznica w stylu włoskim
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4-5 jajek
- kilka suszonych pomidorów
- szynka parmeńska
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną w grube plasterki szynkę parmeńską. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki. Całość przez chwilę smażymy, dodajemy jajka i przyprawiamy solą wedle uznania.
4. Jajecznica wiejska
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4-5 jajek
- kawałek chudej kiełbasy
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy się podsmaży dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy do momentu, aż się zeszkli i wbijamy jajka. Solimy zgodnie z naszymi preferencjami. Przed samym podaniem dodajemy szczypiorek.
Uwaga ogólna:
Pamiętajcie, że każda jajecznica doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami :)
Dajcie znać jaki jest Wasz ulubiony przepis na jajecznicę.