Składniki:
- 150 ml ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej typ
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże – rozpuszczamy drożdże w mleku mieszając. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy na 20 minut.
- Dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę. Mieszamy.
- Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyjmujemy z miski i dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy długie wałeczki. Zlepiamy ze sobą po 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.
- Przekładamy ciasto do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno wyrosnąć – około 20 minut.
- Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem.
- Posypujemy kruszonką, makiem, lub sezamem.
- Kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej. Masło siekamy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami, kruszymy w palcach mieszając jednocześnie z mąką i cukrem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.