Szybkie, proste a zarazem pyszne równie dobrze sprawdza się jako danie główne lub przekąska to nic innego jak małże w białym winie z lekko ostrym posmakiem.
Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- pieprz i sól (ewentualnie bazylia, tymianek)
Sposób przygotowania:
- Małże bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą (zwracając uwagę, by nie były otwarte - to może świadczyć że małża jest popsuta, jednak gdy się lekko otworzy w trakcie mycia, można lekko stuknąć w muszelkę, jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa, czyli dobra).
- Cebulę i seler naciowy pokroić w półksiężyce.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę, podsmażyć (ok.2 minut).
- Wlać wino, zagotować, wrzucić cebulę wraz z selerem i doprawić.
- Dodać małże, przykryć i dusić pod przykryciem ok. 6-8 minut, aż zaczną się otwierać (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy).
- W trakcie gotowania kilka razy dobrze jest potrząsnąć rondlem lub delikatnie zamieszać, aby małże równomiernie się dusiły.
- Podajemy natychmiast po przyrządzeniu razem z bagietką lub frytkami.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
znotatnika
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19