KobiecePorady.pl

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady

SKŁADNIKI

  • 300 g savoiardi
  • 400 g ricotty
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml kawy
  • 2 żółtka
  • kakao do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowaną kawę odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ricottę odsączamy na sitku.
  3. Przygotowujemy krem: miksujemy 2 żółtka, dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy stopniowo dodając ricottę. Masa powinna być dobrze zmiksowana.
  4. Miksujemy śmietanę, po czym dodajemy ją do kremu z ricotty. Wszystko dobrze mieszamy.
  5. Przygotowujemy formę o średnicy 24 cm. Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i 1/3 kremu z ricotty, którą oprószamy czekoladą drobno pokrojoną lub potarkowaną. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, kremu i startej czekolady. Kończymy układając 3 warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu oprószamy kakao i czekoladą pokrojoną w grubsze kawałeczki.
  6. Przed podaniem tiramisu schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Magda (La grande e la piccola cu -

Powiązane artykuły

  • 5 produktów, dla których nie powinno być miejsca w Twoim jadłospisie

    Jeśli postanowiłaś zadbać o zwoje zdrowie, bardzo dobrym startem jest rozpoczęcie odpowiedniej diety. Możesz, biegać, chodzić na siłownię, fitness, ale jeśli nie zwracasz uwagi na to co jesz, nie osiągniesz zamierzonego efektu. Wiele osób nie ma świadomości, że odżywia się niezdrowo dopóki nie dopadną ich problemy zdrowotne. Długotrwała i niezdrowa dieta może doprowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób i stanów chorobowych, które w niektórych przypadkach mogą spowodować śmierć. Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar.

  • Jak picie wina może wpłynąć na Twój organizm?

    Która z nas nie lubi wypić lampki wina do obiadu, deseru lub przed snem? Coraz bardziej doceniamy jego smakowe walory. Czy wiemy jednak, jaki wpływ ma ono na nasz organizm? Naukowcy przeprowadzili stosowne badania – ich wyniki Cię zaskoczą!

  • 4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!

    Taki szybki obiad – czy to nie brzmi zachęcająco! Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.

  • O pierogach słów kilka

    Wszyscy uwielbiamy jeść. I nie jest to tylko domena Polaków. W każdym kraju spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi najlepiej toczą się przy suto zastawionych stołach. A na naszych, polskich stołach, od wielu lat niezmiennie króluje schabowy z kapustą, kotlet mielony, mizeria czy pierogi przygotowywane w różnych wariacjach. Do kawy zajadamy kawałek sernika, makowca, babki drożdżowej. Wszelkie książki kucharskie poświęcone kuchni polskiej mają po kilkaset stron i na dobrą sprawę, możnaby przez okrągły rok, codziennie, przygotowywać inną potrawę dla naszych współbiesiadników.