SKŁADNIKI
Ciasto
- 200 g ciasteczek amaretti
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka philadelphia
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
PRZYGOTOWANIE
- Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka amaretti i 2 łyżki rumu.
- Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
- Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu na gładką masę.
- Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi.
- Wierzch tortu dekorujemy kremem i ciasteczkami amaretti.