1. Cytryna + herbata = choroba Alzhaimera
Glin znajdujący się w herbacie łączy się z kwasem cytrynowym dając cytrynian glinu, który może mieć negatywny wpływ na pracę mózgu.
2. Czerwone mięso + czerwone wino
Jesz dużo czerwonego mięsa, bo ma dużo żelaza? Jednocześnie popijasz obiad winem? Mamy przykre wiadomości. Garbniki zawarte w winie uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie się żelaza.
3. Ogórek + pomidor
Ogórek uniemożliwia wchłanianie witaminy C z pomidora.
4. Jajka + ziemniaki
Szczawiany zawarte w ziemniakach hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajek.
5. Drożdżowe ciasto + mocna herbata
Takie połączenie niekorzystnie wpływa na układ nerwowy. Garbniki zawarte w mocnej herbacie niszczą cenną witaminę B1 znajdującą się w cieście.
6. Ryby morskie + kapusta
Warzywa kapustne tj. kalafior, brokuł ograniczają wchłanianie cennego jodu z ryb.
7. Pomidor + twaróg = problemy ze stawami
Kwasy zawarte w pomidorze wchodzą w reakcje z wapniem zawartym w serze powodując powstawanie kryształków, które odkładają się w stawach powodując problemy z poruszaniem.
8. Olej + ryby
Ryby to bogactwo kwasów omega-3, a olej np. słonecznikowy kwasów omega-6. Nadmiar kwasów omega-6 przy mniejszej ilości kwasów omega-3 może być przyczyną wielu chorób.
9. Kiwi + żelatyna
Związki zawarte w kiwi rozkładają kolagen w żelatynie, dlatego na opakowaniach galaretek producenci umieszczają informacje, żeby nie stosować ich wraz z owocami kiwi.
10. Miód + gorąca herbata
Miód dodany do gorącej herbaty traci swoje pozytywne wartości odżywcze.