Idealna forma przechowywania
Mrożenie jest jedną z najlepszych metod przechowywania. Świeże owoce są zamrażane tuż po zbiorach, dzięki czemu nie ulegają procesom psucia. Do przygotowania mrożonek nadają się jedynie całe owoce, pozbawione jakichkolwiek oznak gnicia czy uszkodzenia. Marchew, seler, kapustę, cebulę można przechowywać nie zamrażając nawet przez kilka miesięcy, podczas gdy koperek czy maliny zepsują się już po kilku dniach.
Jak przebiega mrożenie?
Mrożonki powstają w wyniku szybkiego procesu chroniącego warzywa i owoce przed utratą wartości odżywczych. Zbiory są oblewane lodowatym strumieniem powietrza w celu obniżenia temperatury produktu. Dzięki takiemu zabiegowi naturalne procesy metaboliczne i rozwój bakterii są 3 razy wolniejsze. Bardzo szybkie obniżanie temperatury warzyw i owoców chroni je przed przemrożeniem, powodującym zmianę struktury produktu.
Mrożonki w kuchni
Mrożonki mają wiele zalet. Zimą i jesienią dostarczają niezbędnych składników odżywczych, urozmaicają potrawy, a także ułatwiają gotowanie. Dostępne w sklepach mrożonki, czyli zupy, warzywa na patelnię, makarony z warzywami czy mieszanki do potraw chińskich lub meksykańskich, pozwalają przygotować smaczny i aromatyczny posiłek nawet w pół godziny.
Aby mrożonki nie szkodziły
By jedzenie mrożonek wychodziło na zdrowie, powinno się dbać o ich prawidłowe przechowywanie. Mrożonki przypominające bryłę powinno się omijać, gdyż nie nadają się już do spożycia. Jest to znak, że produkt był źle przechowywany i uległ rozmrożeniu. Wyjątek stanowią warzywa rozdrobione, jak na przykład szpinak, które w prawidłowej postaci są zbrylone. Ponadto mrożonki należy wrzucać do wrzątku, a po rozmrożeniu powinno się je w całości wykorzystać. Ponowne mrożenie grozi namnożeniem się szkodliwych dla zdrowia bakterii.