1. Chleb
Chleb w lodówce usycha o wiele, wiele szybciej. Zdecydowanie bardziej korzystniejszym rozwiązaniem jest tutaj zwykły chlebak.
2. Czosnek
Trzymanie czosnku w lodówce powoduje, że wszystkie inne produkty tam przechowywane przejdą jego zapachem.
3. Ziemniaki
Niska temperatura zamienia skrobię w cukier, a ziemniaki przechowywane w lodówce tracą swój niepowtarzalny smak.
4. Pomidory
Pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak, a także robią się gąbczaste.
5. Cebula
Cebula również pod wpływem zimna traci swój smak.
6. Miód
Miód ma bardzo długą datę przydatności więc nie trzeba martwić się o jego świeżość i odpowiedni smak. Poza tym, trzymany w lodówce miód ulega krystalizacji i traci swoją konsystencję, przez co znacznie trudniej go użyć. Słoik z miodem wystarczy przechowywać w kuchennej szafce, ot cała filozofia.
7. Bazylia
Bazylia to potrawa, która potrzebuje ciepła. Niska temperatura po prostu zabija jej smak. Świeżą bazylię powinniśmy trzymać w doniczce w nasłonecznionym miejscu.
8. Melony
Chodzi tutaj o całe owoce, czyli jeszcze przed ich pokrojeniem. Melony przechowywane w lodówce tracą znaczną część przeciwutleniaczy, które są bardzo cenne dla zdrowia.
9. Jabłka
Jabłka przechowywane w lodówce tracą soczystość oraz aromat.
10. Przyprawy
Przyprawy trzymane w lodówce tracą swoje najważniejsze wartości, a więc smak i aromat.
11. Kawa mielona
Powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku, gdzieś na półce. Kawa trzymana w lodówce jest dobrym pomysłem jako neutralizator zapachu. Wsyp do szklanki kilka łyżeczek kawy i wstaw ją do lodówki, a pozbędziesz się niechcianych zapachów.
12. Wypieki
Jeśli uważasz, że ciastka, bułki i placuszki, czy inne wypieki przechowywane w lodówce na dłużej zachowają świeżość, to jesteś w błędzie. Będzie zupełnie odwrotnie i ich termin przydatności znacznie się skróci.
13. Ostre sosy
Z powodu zimna, zmniejszy się ich aromat oraz zmieni konsystencja – znacznie trudniej będzie nam je wylać z pojemnika lub butelki.
14. Owoce z dużymi pestkami (m.in. brzoskwinie, nektarynki, śliwki)
Te owoce nie znoszą niskich temperatur! Powinny raczej leżeć gdzieś na słońcu.
15. Oleje i oliwy
Oleje i oliwy w lodówce twardnieją i stają się mętne.