Przedstawiamy wam kilka porad dotyczącego pierwszego, a zarazem najważniejszego posiłku.
-
Powinno zaspokajać 20-25 % dziennego zapotrzebowania czyli ok. 500/600 kcal.
-
Posiłek dnia powinien być bogaty w węglowodany, które dostarczają energię – powinny być to węglowodany złożone. Preferowane są pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym utrzymujemy uczucie sytości przez długi czas.
-
Bogate w witaminy i minerały.
Przykłady dobrego śniadania, które zapewni zdrowie i energię na cały dzień.
-
60-80 g. płatków owsianych górskich zalać ciepłym mlekiem tj. 250-350 ml. Opcjonalnie można dorzucić garść rodzynek lub orzechów.
-
50-60 g. płatków owsianych z jogurtem naturalnym 330 g.
-
1-2 kromki chleba pełnoziarnistego z szynką, sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką lub innymi warzywami, cienko posmarowana serkiem wiejskim, do tego zielona herbata.
Oczywiście są to tylko przykłady idealnego i zdrowego śniadania. Pamiętaj, że możesz dobierać zalecane pokarmy zgodnie ze swoim gustem.