Przedstawiamy wam kilka przypraw kuchennych, które przyczynią się do zwiększenia metabolizmu.
-
Papryczka chili - Zawiera kapsaicynę, która po zjedzeniu papryczki wywołuje wrażenie ciepła. Substancja ta stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii. A ponieważ produkcja ciepła pochłania mnóstwo energii, kapsaicyna należy do skutecznych pogromców kalorii. Jej działanie utrzymuje się nawet do 30 minut.
Należy jednak pamiętać by nieprzesadzić ze spożyciem chili ponieważ może ona podrażnić błonę śluzową żoładka.
-
Imbir - Wspaniale rozgrzewa cały organizm i ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu działa rozkurczowo na jelita i leczy wzdęcia.
-
Cynamon - Obniża poziom cholerstrolu. Zapobiega odkładaniu się cukrów prostych w postaci tłuszczu, przyśpiesza trawienie. Idealnie nadaje się na śniadanie do owsianki lub jogurtu.
-
Bazylia - Rozluźnia jelita, przyspiesza trawienie białek i tłuszczu w organizmie. Łagodzi także problemy związane z niestrawnością.
-
Zielona herbata - Poprawia trawienie, jest bogata w antyoksydanty (związki usuwające z organizmu nadmiar produktów przemiany materii). Obniża poziom złego cholesterolu.
Herbatę zieloną zaleca się spożyć na ok. 45 minut przed treningiem co pozwoli stymulować spalanie tłuszczu w okolicach brzucha przez krótki czas. -
Kawa - Zawarta w kawie kofeina wykazuje działanie pobudzające, poprawia samopoczucie i zapobiega uczuciu zmęczenia. Zwiększa motywację, spostrzegawczość oraz koncentrację, zwłaszcza przy czynnościach monotonnych. Należy jednak pamiętać, aby nie pić kawy w nadmiernych ilościach ponieważ nadmiar kofeiny zmniejsza wchłanianie żelaza i białka oraz wypłukuje magnez i wapń z organizmu, zaburzając tym samym pracę układu krążenia.