Jak wiadomo orzechy arachidowe, z których produkowane jest masło orzechowe zawierają do 50% tłuszczu, 20% to białko, a pozostałe 30% stanowią węglowodany. Tłuszcz zawarty w orzechach arachidowych jest zasobny w wiele witamin takich jak: B1, B2, B6, E, PP, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy nienasycone zawarte w maśle skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Orzeszki ziemne, z których produkowana jest kremowa konsystencja masła, są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród witamin należy wymienić witaminy z grupy B, witaminę A wpływająca na prawidłowy rozwój kości i pracę narządu wzroku, witaminę E, która jest potrzebna do prawidłowej pracy układu krążenia i zapewnia prawidłowy przebieg metabolizmu.
Masło orzechowe to również ważne źródło lekkostrawnego białka roślinnego. Z uwagi na ten właśnie fakt, jest ono szczególnie polecane osobom, które są wegetarianami lub ograniczają spożywanie mięsa.