1. Cebula
Ma działanie przede wszystkim bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, zwiększa odporność na choroby, zmniejsza zawartość cukru we krwi.
Wyciąg z cebuli może posłużyć do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.
Przepis na domową odżywkę cebulową:
- 1 cebula;
- sok z cytryny;
- 1 żółtko.
Zetrzyj świeżą cebulę (na tarce lub w sokowirówce), do soku dodaj kilka kropel cytryny i jedno żółtko, wymieszaj i nałóż na lekko wilgotne włosy, delikatnie masując skórę głowy. Po godzinie spłucz włosy ciepłą wodą i umyj szamponem dwa razy.
2. Burak
Buraki naprawdę posiadają właściwości lecznicze, które zawdzięczają antocyjanom. Dzięki nim zwiększa się odporność organizmu, mają wpływ na wolniejsze starzenie się, a co ważne - zapobiegają powstawaniu nowotworów. Ponadto są bogatym źródłem żelaza.
Pij jedną szklankę soku z buraków dziennie. Takie profilaktycznie zachowanie:
- uchroni przed katarem,
- obniży ciśnienie krwi,
- uwolni od zgagi,
- doda sił.
3. Szparagi
Szparagi są bardzo smaczne i dietetyczne, gdyż w 100 g rośliny zawarte jest jedynie 18 kcal, zapobiegają powstawaniu nowotworów, są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią.
Szparag najlepiej smakuje gotowany w wodzie lub na parze bez dodatków - jest wówczas soczysty i chrupiący.
Przeciwutleniacze zawarte w szparagach korzystnie wpływają na wygląd cery i spowalniają procesy starzenia się.
4. Jarmuż
Roślina dość niedoceniana w Polsce, a to błąd bo dekoracyjne liście rośliny są skarbnicą białka, błonnika, witamin C i K, soli mineralnych, przeciwutleniacza.
Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A - związek, który bierze udział w procesie widzenia, dlatego pozytywnie wpływa na zdrowe oczy.
5. Cykoria
Ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na nasz organizm. To doskonałe źródło witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynki i przede wszystkim ważnego kwasu foliowego.
Cykoria wpływa pozytywnie na naszą urodę: dzięki zawartości beta-karotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A dobrze działa na skórę odmładzając ją.
6. Świeży brokuł
To doskonałe źródło witaminy C. Już 100 g warzywa pozwala zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tą właśnie witaminę. Ma to znaczenie szczególnie w okresie zimowym, gdyż to wtedy chroni on nas przed przeziębieniem i grypą.
Brokuły stanowią cenne źródło magnezu. Są niezwykle popularne wśród kulturystów, gdyż wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni.
Znaczna zawartość błonnika w brokułach pomaga usuwać stany rozleniwienia jelit. Materia naszego organizmu jest pobudzana już po godzinie od spożycia warzywa.
Reasumując, warzywa:
-
dają siłę;
-
dostarczają energii;
-
wzmacniają odporność;
-
poprawiają pracę przewodu pokarmowego;
-
są niskokaloryczne;
-
zawierają przeciwutleniacze;
-
dają nieograniczone możliwości kulinarne.