TRUSKAWKOWA PIANKA
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 kg mrożonych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. Piekarnika i pieczemy 15-20 min.
- Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzącej wody i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i również studzimy.
- Truskawki rozmrażamy i miksujemy blenderem. Gdy galaretka nieco stężeje łączymy ją z musem i żelatyną. Masę odstawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
TRUSKAWKOWA FANTAZJA
Składniki:
- 450 g mrożonych truskawek
- 8 łyżeczek cukru pudru
- Duży jogurt grecki
- 50 g gorzkiej czekolady
- Truskawki częściowo rozmrażamy, po czym miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem.
- Do wysokich, wąskich szklanek nakładamy na przemian po kilka łyżek masy truskawkowej i jogurtu tworząc przekładaniec. Ostatnią jogurtową warstwę posypujemy startą czekoladą.
SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub robocie kuchennym i sorbet gotowy.