Mięso w miodowej glazurze
Soczyste i słodkie mięso można przyrządzić dzięki użyciu miodu. Miody mają różne barwy, dlatego warto zapoznać się z tym, co one oznaczają. Najjaśniejsze miody są najsłodsze i pasują do deserów i napojów. Miody ciemne są o wiele bardziej wyraziste w smaku, dzięki czemu pasują do wytrawnych dań. Z tego powodu to właśnie ciemne miody, np. gryczany czy spadziowy, wykorzystywane są do przygotowywania marynat i sosów do mięs.
Przepis na miodowe udka z kurczaka
-
10 udek z kurczaka,
-
2 łyżki sosu sojowego,
-
1 łyżka papryki czerwonej,
-
2 ząbki czosnku,
-
1,5 łyżki miodu,
-
3 łyżki wody,
-
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Udka należy umyć, osuszyć i włożyć do miski. Pozostałe składniki trzeba wymieszać, zalać powstałą marynatą mięso i wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu udka przekłada się do naczynia żaroodpornego, przykrywa folią i piecze w temperaturze 180° C przez 40 min.
Przepis na słodkie miodowo-pikantne żeberka
-
1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych,
-
2 łyżki miodu,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ szklanki sosu barbecue,
-
½ szklanki sosu słodko-kwaśnego,
-
1 papryczka chili.
-
sól i pieprz do smaku.
Żeberka należy oczyścić, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kwadrans. Następnie należy wyjąć je, wystudzić i natrzeć marynatą przyrządzoną z reszty składników. Powinny stać w niej przez całą noc. Rano można przełożyć je do naczynia do pieczenia, podlać wodą i piec do miękkości w temperaturze 190° C.