KobiecePorady.pl

Gruszki i śliwki, czyli jesienne hity do spiżarni

Każda pora roku ma swoje typowe smaki. W czerwcu zajadamy się śliwkami, w lipcu sięgamy po czereśnie, a w sierpniu po wiśnie. Jesień jest natomiast doskonałym okresem na gruszki i śliwki. Warto rozkoszować się ich smakiem przez cały rok, dzięki przygotowaniu jesienią przetworów z obu owoców.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy

    Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.

  • Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej

    Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?

  • Dlaczego warto jeść szpinak? Krótka historia szpinaku

    Szpinak to warzywo z tradycją. Jego korzenie sięgają czasów średniowiecza, kiedy to Arabowie przywieźli szpinak z dalekiej Persji, gdzie został odkryty. W Europie jednak, szpinak miał debiut dopiero w czasach późniejszych. Jego dobroczynne właściwości rozpowszechniły się podczas wojny, gdy to chorzy pili napar z liści szpinaku, po którym szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia. Z upływem czasu i rozwoju medycyny oraz sztuki kulinarnej, szpinak zyskiwał coraz większą popularność i z stał się warzywem iście kultowym.  

  • Dlaczego warto sięgać po warzywa i owoce jesienią? Które wybrać?

    Aby cieszyć się nieskazitelną urodą, warto sięgać po warzywa i owoce. Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że skóra staje się jędrna, włosy błyszczące, a paznokcie silniejsze. Jakie warzywa i owoce jeść jesienią, by wyglądać dobrze? Sięgać po sezonowe produkty czy też po importowane cytrusy?