Składniki (na 1 porcję):
Jaja – 2 sztuki
Figa – 1 sztuka
Śliwka – 2 sztuki
Kiwi – ½ sztuki
Mąka żytnia – 1 łyżka
Mleko, 2% tłuszczu – 1 łyżka
Mięta – do smaku
Olej rzepakowy – do smażenia
Czas przygotowania: 15 minut.
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie umyć i obrać (za wyjątkiem śliwek). Kiwi i śliwki pokroić w drobną kostkę, figi w plastry.
W misce oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę i mleko oraz delikatnie wymieszać.
Gdy już uzyskamy masę jajeczną należy wlać ją na rozgrzaną patelnię, a następnie dodać część śliwek do środka omletu. Po chwili bardzo delikatnie obrócić omlet na drugą stronę. Odczekać minutę i przełożyć na talerz. Dodać pozostałą część owoców na omlet. Posypać świeżą miętą. Gotowe!
Smacznego!