Przepisy kulinarne
Szpinak to warzywo z tradycją. Jego korzenie sięgają czasów średniowiecza, kiedy to Arabowie przywieźli szpinak z dalekiej Persji, gdzie został odkryty. W Europie jednak, szpinak miał debiut dopiero w czasach późniejszych. Jego dobroczynne właściwości rozpowszechniły się podczas wojny, gdy to chorzy pili napar z liści szpinaku, po którym szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia. Z upływem czasu i rozwoju medycyny oraz sztuki kulinarnej, szpinak zyskiwał coraz większą popularność i z stał się warzywem iście kultowym.
Przepisy kulinarne
Szpinak to warzywo z tradycją. Jego korzenie sięgają czasów średniowiecza, kiedy to Arabowie przywieźli szpinak z dalekiej Persji, gdzie został odkryty. W Europie jednak, szpinak miał debiut dopiero w czasach późniejszych. Jego dobroczynne właściwości rozpowszechniły się podczas wojny, gdy to chorzy pili napar z liści szpinaku, po którym szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia. Z upływem czasu i rozwoju medycyny oraz sztuki kulinarnej, szpinak zyskiwał coraz większą popularność i z stał się warzywem iście kultowym.
Przepisy kulinarne
Każda pora roku ma swoje typowe smaki. W czerwcu zajadamy się śliwkami, w lipcu sięgamy po czereśnie, a w sierpniu po wiśnie. Jesień jest natomiast doskonałym okresem na gruszki i śliwki. Warto rozkoszować się ich smakiem przez cały rok, dzięki przygotowaniu jesienią przetworów z obu owoców.
Przepisy kulinarne
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.