KobiecePorady.pl

Szybka rozgrzewka na talerzu, czyli dlaczego warto jeść zupy jesienią

Późna jesień obfituje w opady deszczu i przymrozki. Do domu zwykle wracamy przemarznięci, zmęczeni i mamy nadzieję, że uda nam się szybko ogrzać. Aby tak się stało, warto sięgnąć po zupy, które szybko sycą i dają sporo energii. Ponadto zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie poprawia odporność.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy

    Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.

  • Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady

    Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.

  • Dlaczego warto jeść szpinak? Krótka historia szpinaku

    Szpinak to warzywo z tradycją. Jego korzenie sięgają czasów średniowiecza, kiedy to Arabowie przywieźli szpinak z dalekiej Persji, gdzie został odkryty. W Europie jednak, szpinak miał debiut dopiero w czasach późniejszych. Jego dobroczynne właściwości rozpowszechniły się podczas wojny, gdy to chorzy pili napar z liści szpinaku, po którym szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia. Z upływem czasu i rozwoju medycyny oraz sztuki kulinarnej, szpinak zyskiwał coraz większą popularność i z stał się warzywem iście kultowym.  

  • Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy

    Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.