Ciepły posiłek wzmacnia organizm
Niskie temperatury sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na choroby i infekcje. Odporność spada dodatkowo, jeżeli w ciągu dnia nie spożywa się przynajmniej jednego ciepłego posiłku. Warto więc sięgnąć po zupy, które świetnie rozgrzewają i sprawiają, że organizm może bronić się przed wychłodzeniem.
W trosce o sylwetkę
Zupy sprawiają, że żołądek wypełnia się błonnikiem, który daje uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać szczupłą sylwetkę i nie przytyć. Co więcej, witaminy i minerały mają pozytywny wpływ na skórę, paznokcie i włosy, które prezentują się równie dobrze co w lecie.
Zupa dla zabieganych
Gotowanie zup jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na gotowanie. Zupę gotuje się kilkanaście minut, a do jej przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo potrawę można pasteryzować i przechowywać przez parę tygodni, dzięki czemu zjedzenie codziennie ciepłego posiłku nie stanowi problemu.
Gęsta i sycąca
Zupę można ugotować z dowolnych składników. Powinna być jednak jak najbardziej naturalna – na domowym wywarze, bez kostki rosołowej czy przyprawy w płynie. Najlepiej przyrządzić ją z sezonowych warzyw, ale mrożonki również nie są złym wyborem. Jeśli chce się, aby zupa miała bardziej oryginalny smak, można zagęścić ja przykładowo serkiem topionym zamiast śmietany.
peteers @ 123rf.com