TURECKI NADZIEWANY CHLEBEK
Składniki:
- 35 dag mielonego mięsa;
- papryka;
- 3 duże pomidory;
- 1/2 cebuli;
- 1/2 kg mąki;
- 3 dag drożdży;
- oregano, majeranek, bazylia, przyprawa do mięs;
- 1/2 łyżeczki soli;
- szczypta cukru;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w grubą kostkę a paprykę w paseczki.
2. Mięso mieszamy z cebulą, z przyprawami i smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojone warzywami.
3. Drożdże mieszamy z 3/4 szklanki ciepłej wody, cukrem i solą.
4. Dodajemy mąkę i jogurt, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 8 części.
6.Formujemy okrągłe placki, wykładamy farsz, brzegi unosimy i zlepiamy końce.
7. Pieczemy ok. 35 minut w 180 °C.
DROŻDŻOWE PIEROGI A LA PIZZA
Składniki:
- 60 dag mąki tortowej;
- 6 dag drożdży;
- 4 jajka;
- 2 żółtka;
- 6 łyżek masła;
- 8 łyżek mleka;
- 4 łyżeczki cukru;
- duża cebula;
- 5 kiełbas śląskich lub 2 filety z kurczaka;
- 30 dag pieczarek;
- 15 dag żółtego sera;
- 2 małe puszki koncentratu pomidorowego;
- po 1/2 łyżeczki oregano i ziół prowansalskich;
- sól, pieprz;
- olej.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do mąki dodajemy roztopione i ostudzone masło, jajka, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Fileta lub kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości ok. 0.5 cm.
6. Koncentrat mieszamy z oregano i ziołami, smarujemy placki.
7. Na połowie każdego rozkładamy farsz i plastry sera. Składamy na pół. Brzegi zagniatamy widelcem. 8. Placki przekładamy na natłuszczoną blachę i smarujemy rozkłóconymi żółtkami.
9. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
NADZIEWANE BUŁKI
Składniki:
- 4 duże bułki;
- 2 łyżki margaryny;
- 4 plastry wędzonego boczku;
- 2 cebule;
- 2 papryki;
- 10 dag żółtego sera;
- 4 parówki;
- 1/2 puszki groszku;
- łyżka posiekanej natki pietruszki;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Z bułek ścinamy wierzch. Wydrążamy miąższ. Środek smarujemy margaryną.
2. Cebule drobno siekamy.
3. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
4. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Wsypujemy cebulę i paprykę. Podsmażamy.
5. Parówki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Groszek mieszamy z cebulą, boczkiem, papryką, parówkami, jajkiem, 1/2 sera, natką i surowym jajkiem. Doprawiamy.
7. Farszem nadziewamy bułki.
8. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 °C. Posypujemy resztą sera i pieczemy 5 minut.