Dlaczego zatem warto jeść szpinak?
Oto kilka powodów:
- Szpinak to bogactwo żelaza. Jeśli więc zauważymy u siebie pierwsze objawy anemii (senność, bladość cery, zmęczenie, ciężki wzrok) od razu sięgajmy po dania na bazie szpinaku. Koktajl z ich świeżych liści szybko uzupełni niedobór żelaza w naszym organizmie, a my błyskawicznie odzyskamy siły witalne.
- Szpinak to także źródło wapnia. Wapń z kolei jest budulcem kości. Dlatego tak ważne jest podawanie szpinaku dzieciom (najlepiej od 6 roku życia) aby ich kości rosły zdrowe i były silne.
- Szpinak ponadto zawiera mnóstwo witamin takich jak: C, E, K, B1, B2, B6 oraz mikroelementów: jod, karoten. Chcemy mieć dobrą odporność organizmu, piękną cerę i mocne włosy oraz paznokcie? Jedzmy szpinak przynajmniej 2 razy w tygodniu.
- Szpinak zawiera również antyoksydanty. Dzięki nim nasz organizm nie ima się częstych chorób i jest gotowy na każde przeciwności losu. Nie musimy się również bać takich chorób jak Parkinson czy Alzheimer.
- Szpinak to idealne warzywo dla osób chcących utrzymać linię i mających problemy z układem pokarmowym. Niska kaloryczność i lekkostrawność sprzyja utrzymaniu ciała w dobrej kondycji.
Mam nadzieję, że powyższym artykułem niejedną osobę przekonałam do spożywania szpinaku.