Jabłka
Rodzime jabłka są pełne witamin i minerałów. Mają działanie nawilżające i wygładzające skórę, a kwas jabłkowy opóźnia procesy starzenia. Kremy z jego dodatkiem zwiększają sprężystość i jędrność skóry, a także zmiękczają zrogowaciały naskórek. Jeśli cera jest wrażliwa, kwasy owocowe powinno się stosować ostrożnie, gdyż mogą podrażnić skórę.
Dynie
Spożywanie dyni poprawia koloryt skóry. Warzywo działa zabawienie na cerę suchą, mieszaną i tłustą, gdyż zawiera cynk. Jest bogate w witaminę B, C, E, PP, proteiny i aminokwasy. Skóra osób jedzących dynię jest elastyczna i nawilżona.
Przesuszona, matowa skóra odzyska blask, jeśli dynię zastosuje się zewnętrznie. Maseczka z jej ekstraktem pozostawi skórę miękką i świetlistą. Dodatkowo dynia zatrzyma opaleniznę, dzięki zawartości beta karotenu.
Pomidory
W pomidorach znajduje się duża ilość likopenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem. Spożywanie tego warzywa opóźnia procesy starzenia. Co ważne, ilość likopenu zwiększa się pod wpływem przetwarzania pomidorów, dlatego dobrze sięgać po zupę pomidorową, domowy ketchup czy przecier pomidorowy lub passatę. W pomidorach jest też beta karoten, witaminy C, E i K. Kremy i maseczki z ekstraktem pomidorowym wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zmniejszając ilość pojawiających się pajączków.