Pomidory suszone w oleju
Idealny dodatek do kanapek, sałatek, pizzy i makaronowych zapiekanek. Pyszny i aromatyczny.
Składniki:
-
5 kg pomidorów,
-
1 l oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
-
1 łyżka octu winnego,
-
¾ łyżki soli,
-
3-4 ząbki czosnku,
-
zioła: bazylia, oregano, tymianek.
Przepis na 3-4 małe słoiczki.
Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć wnętrze. Ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-100oC na 5-6 godzin. Pomidory suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika warzywa powinny być pomarszczone i suche, ale jednocześnie elastyczne i giętkie. Gdy pomidory wystygną, przełożyć je do miski, posolić, skropić octem, wymieszać, a następnie włożyć do słoiczków na przemian z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku i ziołami. Następnie olej wlać do rondla i podgrzać (bez wrzenia). Zalać pomidory olejem, zakręcić słoiki i postawić do góry dnem na pół godziny. Gotowe pomidory przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Kiszona kapusta jak u mamy
Idealna na zdrową surówkę obiadową i świąteczny bigos. Doskonała do pierogów z kapustą i grzybami. Prawdziwy smak świąt jak u mamy.
Składniki:
Przepis na 3 słoiki o pojemności 1 l.
Marchew i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę włożyć do garnka lub miski, posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, by puściła sok. Dodać startą marchew i jabłko, ponownie wymieszać. Nałożyć kapustę do słoików, mocno ubijając, by w słoiku nie było powietrza. Słoiki napełniać do ¾ pojemności, gdyż kiszona kapusta zwiększa objętość. Przykryć pokrywkami bez dokręcania i odstawić na okres tygodnia w ciepłe miejsce. Po tym czasie słoiki dokręcić i zanieść do spiżarni.
serezniy @ 123rf.com
Wielowarzywna sałatka
Idealna jako dodatek do obiadu lub do kolacji. Orzeźwiająca, smaczna, pełna witamin. Polecana w okresie osłabionej odporności i w rekonwalescencji po grypie.
Składniki:
-
1 mały kalafior,
-
1 kg ogórków,
-
3 papryki czerwone,
-
1 papryka żółta,
-
1 marchewka,
-
3-4 cebule,
-
15 szklanek wody,
-
2 szklanki octu,
-
2 szklanki cukru,
-
½ szklanki soli,
-
gorczyca, liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie.
Przepis na 4 słoiki o pojemności 1 l.
Warzywa umyć, kalafior podzielić na różyczki, ogórki i marchew obrać i pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę lub paski, a cebulę w piórka. Sól rozpuścić w 9 szklankach wody. Warzywa wrzucić do miski i zalać przygotowaną wcześniej wodą. Odstawić na 3-4 godziny. W rondlu zagotować 6 szklanek wody, dodać ocet i cukier. Do słoików wsypać gorczycę, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe. Z warzyw odlać sok, przełożyć je do słoików, zalać wodą z octem i cukrem, a następnie pasteryzować 4-5 minut.
ddsignstock @ 123rf.com