Przepis na kaszę jaglaną z dynią
-
1,5 szklanki kaszy jaglanej,
-
1 kg dyni,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 łyki oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka masła lub oleju,
-
sól i pieprz do smaku.
Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Z dyni usunąć środek oraz pestki, pokroić resztę wraz ze skórą w kawałki, natrzeć czosnkową oliwą. Ułożyć przygotowane kawałki na blasze z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Po przestygnięciu usunąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
Kaszę wypłukać kilka razy, używając za każdym razem nowej wody. Włożyć do sita, sparzyć, a następnie zagotować lekko osoloną wodę (około 3 szklanek). Do wrzącej wody wrzucić kaszę, dodać olej lub masło i gotować około 15-20 minut do wchłonięcia wody. Następnie odstawić garnek z kaszą na 5- 10 minut, wymieszać z dynią i przyprawić pieprzem.
Przepis na curry z dynią i ciecierzycą
-
200 ml mleka kokosowego,
-
2 małe cebule,
-
250 g ciecierzycy,
-
120 ml wywaru z drobiu,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ cytryny,
-
1 łyżeczka mielonej kolendry,
-
po ½ łyżeczki: mielonej kurkumy, curry, mielonej ostrej papryki,
-
szczypta imbiru mielonego,
-
2 łyżki oleju rzepakowego,
-
sól i pieprz do smaku.
Ciecierzycę zalać wodą w dużym garnku i odstawić na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odcedzić, wypłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości przez około godzinę. Po ugotowaniu odcedzić na sitku. Z dyni usunąć pestki, pokroić resztę w grubą kostkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Posiekać czosnek i cebule, a następnie podsmażyć przez 5 minut. Dodać przyprawy oraz skórkę z cytryny i smażyć przez około minutę.
Dodać dynię i bulion. Dusić przez koło 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wymieszać z ciecierzycą i mlekiem kokosowym oraz sokiem z cytryny. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
margouillat @ 123rf.com