Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?
yelenayemchuk @ 123rf.com
Przepis na kaszę jaglaną z dynią
-
1,5 szklanki kaszy jaglanej,
-
1 kg dyni,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 łyki oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka masła lub oleju,
-
sól i pieprz do smaku.
Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Z dyni usunąć środek oraz pestki, pokroić resztę wraz ze skórą w kawałki, natrzeć czosnkową oliwą. Ułożyć przygotowane kawałki na blasze z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Po przestygnięciu usunąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
Kaszę wypłukać kilka razy, używając za każdym razem nowej wody. Włożyć do sita, sparzyć, a następnie zagotować lekko osoloną wodę (około 3 szklanek). Do wrzącej wody wrzucić kaszę, dodać olej lub masło i gotować około 15-20 minut do wchłonięcia wody. Następnie odstawić garnek z kaszą na 5- 10 minut, wymieszać z dynią i przyprawić pieprzem.
Przepis na curry z dynią i ciecierzycą
-
-
200 ml mleka kokosowego,
-
2 małe cebule,
-
250 g ciecierzycy,
-
120 ml wywaru z drobiu,
-
2 ząbki czosnku,
-
½ cytryny,
-
1 łyżeczka mielonej kolendry,
-
po ½ łyżeczki: mielonej kurkumy, curry, mielonej ostrej papryki,
-
szczypta imbiru mielonego,
-
2 łyżki oleju rzepakowego,
-
sól i pieprz do smaku.
Ciecierzycę zalać wodą w dużym garnku i odstawić na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odcedzić, wypłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości przez około godzinę. Po ugotowaniu odcedzić na sitku. Z dyni usunąć pestki, pokroić resztę w grubą kostkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Posiekać czosnek i cebule, a następnie podsmażyć przez 5 minut. Dodać przyprawy oraz skórkę z cytryny i smażyć przez około minutę.
Dodać dynię i bulion. Dusić przez koło 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wymieszać z ciecierzycą i mlekiem kokosowym oraz sokiem z cytryny. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
margouillat @ 123rf.com
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Letnie przepisy: Pomysły na arbuza w kilku odsłonach. Smacznego!
Czy jest ktoś kto nie zna tego soczystego, orzeźwiającego owoca? Warto go jeść, gdyż składa się w ponad 90% z wody , a do tego zawiera mało cukru oraz przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Niestety arbuz nie daje się do długiego przechowywania, ani na przetwory. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
Kamila
Hummus z warzywami w wersji kolorowej 2016-11-24 08:29:28 2016-11-23 16:51:58