Czy jest ktoś kto nie zna tego soczystego, orzeźwiającego owoca? Warto go jeść, gdyż składa się w ponad 90% z wody , a do tego zawiera mało cukru oraz przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Niestety arbuz nie daje się do długiego przechowywania, ani na przetwory. Wykorzystajcie letnie miesiące, by sprawdzić jak smakują pyszne kompozycje arbuza z innymi owocami, z ciastem, z kurczakiem, albo z różnymi rodzajami sałat czy serów!
famveldman @ 123rf.com
NAPÓJ Z ARBUZA
Składniki:
- arbuz, bez skóry i odpestkowany (w takiej ilości, jaka zmieści się Wam do miksera);
- kilka listków mięty;
- w wersji dla dzieci z lemoniadą;
- w wersji dla dorosłych z winem musującym lub z szampanem.
Sposób przygotowania:
Arbuza zmiksować na puree z listkami mięty. Przelać do dzbanka i dobrze schłodzić.
Dla dzieci podawać nalewając na wierzch lemoniadę, dla dorosłych - ze schłodzonym winem lub szampanem.
GRILLOWANY ARBUZ
Składniki:
- arbuz;
- 3 cytryny;
- 4 łyżeczki miodu;
- pieprz cayenne;
- woda.
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy wraz ze skórką na plastry o grubości 3 cm, które kolejno dzielimy na pół, tak aby uzyskać trójkąciki.
- Ścieramy na tarce odrobinę skórki z cytryny a sok wyciskamy.
- W miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryn, miód, wodę, startą skórkę cytrynową oraz pieprz cayenne.
- Tak przygotowanym sosem posmarować powierzchnię plastrów arbuza i położyć na grillu. Piec po 2-3 minuty z każdej strony.
JABŁECZNIK Z ARBUZEM
Ciasto:
- 25 dag mąki tortowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 10 dag migdałów mielonych;
- 15 dag cukru;
- 15 dag margaryny;
- 6 jajek;
Masa jabłkowa:
- 1 kg obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek;
- ½ szklanki cukru;
- 1 galaretka cytrynowa;
dodatkowo:
- 350 ml śmietany 30%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 szt. usztywniacza do śmietany;
- 10 dag gorzka czekolada;
- 50 dag arbuza.
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuścić i ostudzić.
- Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min.
- Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę.
- Całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
- Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 st około 45-50 min.
- Jabłka podlać 1/4szklanką wody i rozgotować.
- Do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu, aż galaretka się rozpuści, ostudzić .
- Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .
- Zimne ciasto przekroić na połowę, dolny posmarować masą jabłkową, poukładać na niej arbuza, przykryć drugim plackiem, całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą .
SAŁATKA Z ARBUZEM I SEREM FETA
Składniki:
- 1 kg arbuza;
- 1 czerwona cebula;
- 250 g ser feta;
- natka pietruszki;
- 3 limonki;
- 100 g czarnych oliwek;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- pieprz;
Sposób przygotowania:
- Fetę kroimy w małe kwadraty.
- Z limonek wyciskamy sok.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w półtalarki. Zalewamy ją sokiem z limonki.
- Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy na większe kwadraty.
- Pietruszkę siekamy.
- Wszystko wrzucamy do jednej miski. Cebula powinna znaleźć się na wierzchu. Dorzucamy oliwki.
- Dodajemy troszkę oliwy z oliwek. Posypujemy pieprzem.
SAŁTKA Z ARBUZEM I KURCZAKIEM
Składniki:
- Mix sałat;
- 300 g kurczaka wędzonego;
- 300 g arbuza;
- 90 g sera feta;
- 3 łyżki ziarenek słonecznika;
- 3 łyżki oliwy czosnkowej;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Arbuza schłodzonego wcześniej w lodówce pokroić w kostkę.
- Kurczaka i ser feta pokroić w kawałki.
- Ziarenka słonecznika uprażyć na gorącej patelni na złoty kolor.
- Do salaterki wsypać mieszankę sałat, na to wykładamy arbuza, ser feta, kurczaka. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
- Oliwę, ocet i zioła prowansalskie mieszamy i tak wykonanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Jesienne dania, czyli 2 proste przepisy z dynią w roli głównej
Dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Sprawdza się świetnie podczas pieczenia, gotowania, smażenia i marynowania. Warto sięgać po nią zwłaszcza w sezonie, gdyż obfituje w tym czasie w cenne składniki odżywcze. Jak przyrządzić to pyszne warzywo, by smakowało całej rodzinie?
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
Kamila
Hummus z warzywami w wersji kolorowej 2016-11-24 08:29:28 2016-11-23 16:51:58