NAPÓJ Z ARBUZA
Składniki:
- arbuz, bez skóry i odpestkowany (w takiej ilości, jaka zmieści się Wam do miksera);
- kilka listków mięty;
- w wersji dla dzieci z lemoniadą;
- w wersji dla dorosłych z winem musującym lub z szampanem.
Sposób przygotowania:
Arbuza zmiksować na puree z listkami mięty. Przelać do dzbanka i dobrze schłodzić.
Dla dzieci podawać nalewając na wierzch lemoniadę, dla dorosłych - ze schłodzonym winem lub szampanem.
GRILLOWANY ARBUZ
Składniki:
- arbuz;
- 3 cytryny;
- 4 łyżeczki miodu;
- pieprz cayenne;
- woda.
Sposób przygotowania:
- Arbuza kroimy wraz ze skórką na plastry o grubości 3 cm, które kolejno dzielimy na pół, tak aby uzyskać trójkąciki.
- Ścieramy na tarce odrobinę skórki z cytryny a sok wyciskamy.
- W miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryn, miód, wodę, startą skórkę cytrynową oraz pieprz cayenne.
- Tak przygotowanym sosem posmarować powierzchnię plastrów arbuza i położyć na grillu. Piec po 2-3 minuty z każdej strony.
JABŁECZNIK Z ARBUZEM
Ciasto:
- 25 dag mąki tortowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 10 dag migdałów mielonych;
- 15 dag cukru;
- 15 dag margaryny;
- 6 jajek;
Masa jabłkowa:
- 1 kg obranych, pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek;
- ½ szklanki cukru;
- 1 galaretka cytrynowa;
dodatkowo:
- 350 ml śmietany 30%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 szt. usztywniacza do śmietany;
- 10 dag gorzka czekolada;
- 50 dag arbuza.
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuścić i ostudzić.
- Migdały wymieszać z 2 jajkami, dodać cukier i ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem i sól. Ubijać do 5 min.
- Dodać 4 żółtka i ostudzoną margarynę.
- Całość dobrze wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.
- Wylać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 st około 45-50 min.
- Jabłka podlać 1/4szklanką wody i rozgotować.
- Do gorącej masy dodać cukier i suchą galaretkę, mieszać do momentu, aż galaretka się rozpuści, ostudzić .
- Arbuza pokroić na mniejsze kawałki .
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem .
- Zimne ciasto przekroić na połowę, dolny posmarować masą jabłkową, poukładać na niej arbuza, przykryć drugim plackiem, całość posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą .
SAŁATKA Z ARBUZEM I SEREM FETA
Składniki:
- 1 kg arbuza;
- 1 czerwona cebula;
- 250 g ser feta;
- natka pietruszki;
- 3 limonki;
- 100 g czarnych oliwek;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- pieprz;
Sposób przygotowania:
- Fetę kroimy w małe kwadraty.
- Z limonek wyciskamy sok.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w półtalarki. Zalewamy ją sokiem z limonki.
- Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy na większe kwadraty.
- Pietruszkę siekamy.
- Wszystko wrzucamy do jednej miski. Cebula powinna znaleźć się na wierzchu. Dorzucamy oliwki.
- Dodajemy troszkę oliwy z oliwek. Posypujemy pieprzem.
SAŁTKA Z ARBUZEM I KURCZAKIEM
Składniki:
- Mix sałat;
- 300 g kurczaka wędzonego;
- 300 g arbuza;
- 90 g sera feta;
- 3 łyżki ziarenek słonecznika;
- 3 łyżki oliwy czosnkowej;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Arbuza schłodzonego wcześniej w lodówce pokroić w kostkę.
- Kurczaka i ser feta pokroić w kawałki.
- Ziarenka słonecznika uprażyć na gorącej patelni na złoty kolor.
- Do salaterki wsypać mieszankę sałat, na to wykładamy arbuza, ser feta, kurczaka. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
- Oliwę, ocet i zioła prowansalskie mieszamy i tak wykonanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.