Babka
Niewątpliwe nieodzowny symbol Wielkanocy. Słodka, aromatyczna, przyozdobiona niekiedy lukrem, skórką pomarańczową czy czekoladą. Znajdziemy ją na każdym polskim stole, jest to wypiek, który kojarzy się głównie ze świętami Wielkanocnymi. Dodatkowym atutem babki jest jej forma, która może przybierać wiele postaci, niektórzy robiąc babkę stawiają na klasykę i tzw. formę z dziurką inni zaś wymyślają prze różne kształty np. babka w kształcie baranka czy kurczaczka.
Żurek
W niektórych częściach kraju żurek bywa zastępowany zupą chrzanową. Warto jednak zaznaczyć że to właśnie ta potrawa jest czymś nieodzownym, odnoszącym się do świąt Wielkanocnych. Na ogół bywa podawany z jajkiem i wędlinami oraz chlebem, nie zapominając przy tym o święconkach, które także powinny się w nim znaleźć.
Mazurek
Kolejny wypiek kojarzący się głównie ze świętami Wielkanocnymi. Może on być kajmakowy, czekoladowy, pokryty nadzieniem różanym czy też karmelem. Mazurki charakteryzuje głównie piękny wygląd i bogate zdobienia zewnętrzne, które tylko uświadamiają nam, że znajdujemy się w okresie wielkanocnym.
Jajka faszerowane
Jajka jak każdy z nas wie, są nieodzownym elementem Wielkanocy. Symbolizują płodność i obfitość, dlatego też znajdziemy je na każdym stole, zazwyczaj w formie potrawy faszerowanej lub w sałatce.